Transatlantisk rotur fra USA til Europa 2016.

Prosjektet

Prosjektet er å ro alene, non stop, uten noen form for fysisk assistanse fra Battery Park, Manhatten, New York til Hugh Town, St Mary, Isles of Scilly, Storbritannia med start søndag 15. mai 2016. Posisjon ved start er 40°42’N, 74°1’W og ved mål 49°55’N, 6’19W. Distansen vil være mellom 2500 og 3000 nautiske mil, dvs mellom 4600 og 5500 km. Beregnet tid er tre måneder, ca 90 døgn.
Bakgrunnen for å ro akkurat denne strekningen er at dette gjorde Georg Harbo og Gabriel ("Frank") Samuelsen, to norskamerikanere, i 1896. De ble dermed de første i verden som rodde over en større havstrekning. De brukte bare 55 døgn, en stor bragd!
Harbo og Samuelsen rodde under amerikansk flagg, båten het «Fox». (Oppkalt etter deres sponsor, redaktør Richard K. Fox i avisa «National Police Gazette».)
Det tok 70 år før noen gjentok en tilsvarende tur og dermed startet moderne havroing i 1966. Men ingen nordmann har hittil rodd denne strekningen fra vest til øst i moderne tid. Jeg vil gjerne bli den første og samtidig skape interesse for Harbo og Samuelsens store og lite kjente bedrift 120 år tidligere.

Egne forutsetninger:

Jeg har rodd over Atlanteren først i 1997 med Arvid Bentsen fra Tenerife til Barbados på 69 døgn i Atlantic Rowing Race (ARR) i 22 fot lange «Star Atlantic». Dette var den første roregatta over et hav.
Deretter har jeg rodd i 2002 alene, non stop fra Lisboa, Portugal til Parika (nær Georgetown) i Guyana i Sør-Amerika på 97 døgn og er den første som har rodd fra europeisk til søramerikansk kontinent. Båten het «Star Atlantic II» og var lik den brukt i 1997.
Jeg har også seilt (og arbeidet som lege) jorda rundt med min kone Diana og våre barn i 39 fot skøyte «Red Admiral» 1977-82 og har også seilt flere ganger over Atlanteren etter jordomseilingen, senest sommeren 2014 fra Bahamas til Norge i 42 fot katamaran «White Admiral» . Tilsammen syv seilaser over Atlanteren fra 1977-2014.
Jeg er gammel konkuranseroer, var skotsk mester mens jeg studerte medisin i Glasgow 1964-70 og norsk mester på elitenivå i yngre år, ror fortsatt aktivt som veteran (master) og har mange seiere i aldersbaserte klasser i i inn- og utland, mest i singel- og dobbeltsculler, i 2015 også i åtter med styrmann, samt i innendørsroing på Concept II - romaskin.  
Tidligere mange deltagelser i mosjonsløp, triatlon og maraton, inkl New York Marathon. Det siste lange løpet var i 20-års jubileet til Sahara Marathon (Marathon des Sable) i Marokko i 2005. Deltatt i Birkebeinerrittet (92 km terrengsykling fra Rena til Lillehammer) 11 år på rad. I 2015 var konkurransen tilfeldigvis på min 70-årsdag. Dette resuterte i mye hyggelig oppmerksomhet!

Personlig:

Jeg er født i 1945 og er snart 71 år når jeg legger avgårde fra New York, men jeg er i god form, har utmerket helse, liker å trene og har gode forutsetninger for å lykkes. Jeg kjenner Atlanterhavet bedre enn de fleste. Men min alder kan også være en tilleggsutfording av interesse. Ingen på min alder har rodd over et hav tidligere.
Jeg har vært lege av yrke siden 1970 – er spesialist i indremedisin - er pensjonist, men jobber fortsatt to dager/uke på Hjertemedisinsk poliklinikk, Drammen sykehus. Jeg er gift med skotske Diana, pensjonert øyelege. Vi har tre barn og fem barnebarn.

Utstyr:

Båten som skal brukes er 24 fot, er profesjonelt bygget i glassfiber i England i 2009 og har vært brukt til to turer over Atlanteren, fra Kanariøyene til Karibia. Den siste var med svenskene Erik Grafström og Stefan Erlandsson i 2013/14. Båten er godt utstyrt med hensyn til sikkerhet og i utmerket stand, har to roposisjoner og er omdøpt til  «Fox II» (til minne om Harbo & Samuelsen). Ombord vil være bla. elektrisk vannmaskin (med manuell back-up), mat for minst 110 døgn (hovedsakelig frysetørret mat), standard sikkerhetsutsyr, inkludert redningsflåte, automatisk posisjonssender og nødpeilesender. Båten vil ha utstyr til kommunikasjon, inkludert VHF radio og satellittelefon. Rapporter er planlagt sendt daglig og blir lagt ut på den offentlige Facebook-siden  www.facebook.com/soloatlanticrow2016 på norsk og engelsk og også på engelsk på www.oceanrowing.com .
Go Back